Van stagiair naar Junior Controller

Binnenkomen als afstudeerstagiair op een georganiseerde, professionele afdeling waar het tempo hoog ligt en je volop kansen krijgt om jezelf te bewijzen. ‘Vanuit de schoolbanken voelde dat als een sneltrein waarin ik mee mocht rijden en gelijk het niveau bepaalde voor de start van mijn toekomstige carrière’, aldus Thomas Schreuders, inmiddels afgestudeerd hbo’er en werkzaam bij DIT Holding als Junior Controller.

Op 10 februari 2020 startte Thomas aan zijn eerste stagedag bij DIT Holding op het hoofdkantoor in Waardenburg bij de afdeling Control. Een afstudeerstage van 18 weken was het laatste onderdeel van zijn opleiding Finance & Control aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Het uitvoeren van een onderzoek, schrijven van een adviesplan en verdediging waren daar onderdeel van.

Op zoek naar een stageplaats
‘Voor een stagebedrijf was de enige eis vanuit school minimaal 25-30 werknemers. Een grote afdeling die goed aansloot bij mijn opleiding was mijn eis. Via het stageportaal vanuit school kon ik geen geschikt bedrijf vinden, daarom ben ik rond gaan vragen in de buurt. Bij mensen die dezelfde opleiding hebben gedaan en al enkele jaren werkzaam zijn in het beroepenveld’. En zo kwam Thomas met iemand in gesprek die de openstaande vacature voor Business Controller bij DIT had gezien. ‘Als er een vacature is hebben ze wellicht ook wel ruimte voor een stagiair dacht diegene, en daarom mailde ik Marie-Louise, Corporate Recruiter bij DIT’.

Georganiseerde en professionele indruk
Kort daarna kon Thomas op sollicitatiegesprek komen. ‘De doorslag zat eigenlijk al gelijk in de uitnodiging waarin een tijdsschema stond van bestaande uit drie gesprekken met de; CFO, manager Finance en twee Controllers. Het gaf gelijk een positieve indruk van het bedrijf, georganiseerd en professioneel.’ En de klik was wederzijds dus Thomas kon beginnen aan zijn stageperiode.

Serieus gas geven
‘De afdeling waar ik terecht kwam houdt van serieus gas geven, mensen die weten waar ze mee bezig zijn en dat ook graag willen overdragen.’ Uitleg van alle systemen, meekijken met rapportages voor aandeelhouders en aanwezig bij meetings met de CFO, in zijn eerste heeft Thomas een goede inkijk gekregen in de verschillende processen.

Stage lopen vanuit huis
Al na 5 weken veranderde de situatie en gingen ook wij van DIT vanuit huis werken vanwege het COVID-19 virus. ‘Van de 18 weken heb ik uiteindelijk maar 5 weken op kantoor gezeten, daarna sporadisch voor meetings. Alles werd gelijk gefaciliteerd om thuis te kunnen werken, laptop, telefoon en toegang tot Microsoft Teams.’ Ook vanuit huis werd hij meegenomen in de totstandkoming van rapportages, was hij aanwezig bij meetings via Teams en ondertussen voerde hij zijn onderzoek uit. Hiervoor hield hij telefonische interviews met diverse collega’s.

Je eigen feestje
Iets wat Thomas is bijgebleven is de uitspraak ‘het is je eigen feestje, jij legt de lat zo hoog als jij wilt’. En de afdeling deed er alles aan om hem vervolgens naar dat niveau te krijgen. In zijn onderzoek en de kennis die hij op deed. Wekelijkse begeleiding en coaching gesprekken met zijn stagebegeleider Michiel, Financial Controller bij DIT, hoorden daar dan ook bij. ‘De lat lag hoog en er was ruimte om te groeien, Michiel hielp mij heel goed om dat niveau te bereiken. Hij las niet alleen de nieuwe versies van mijn onderzoek, hij las het echt heel grondig door en kwam met opbouwende feedback om het naar een nog hoger niveau te tillen.’

Student af
Als afstudeerder is je volgende stap het vinden van een baan. Bevalt het bedrijf waar je afstudeert en zie je jezelf daar ook werken in de toekomst dan hoop je op de mogelijkheid om te kunnen blijven, die hoop had Thomas ook. ‘Ik had wel gehoopt om een baan over te houden aan mijn stage, na 3 maanden werd tijdens een vrijdagmiddagborrel met een knipoog aan mij gevraagd of ik beschikbaar was na mijn verdediging.’ Een echt aanbod was het toen nog niet, maar na zijn verdediging is hij twee weken langer gebleven om wat extra opdrachten uit te voeren. Opdrachten die, wat later bleek, dienden als soort van test. Glansrijk doorstond Thomas deze ‘test’ om vervolgens het aanbod te krijgen om aan de slag te gaan als Junior Controller. ‘Een functie waarin ik vooral veel mag leren, alles goed onder de knie kan krijgen vragen mag stellen en mijn eigen verantwoordelijkheden krijg.’

The sky is the limit
‘Wat mij bij DIT vaak is meegegeven is ‘the sky is the limit’. Mijn directe collega’s zijn allemaal young professionals die gedreven zijn, volop in hun carrière zitten en voor mij als junior een goede leerschool en voorbeeld zijn. Gas erop en gaan. Uiteindelijk moet ik het zelf doen en mijn eigen niveau bepalen.’ Toekomstplannen zijn er genoeg bij deze starter. ‘Dieper in de cijfers duiken, organisatie breed, niet alleen naar losse cijfers kijken maar ook ontdekken wat voor effect ze hebben. Doorgroeien naar een meer senior functie.’

DIT is de basis
Stage lopen geeft je een goed beeld van hoe je toekomstige baan eruit gaat zien. Tenminste als je geen koffiedame of kopieerjongen wordt. ‘Ik was geen standaard stagiair, of het beeld dat veel mensen daarvan hebben, dat werd ook gezegd. Zelf initiatief tonen en vragen stellen, die ruimte was er ook.’ Een mooi voorbeeld en reden genoeg voor toekomstige stagiaires om ook bij een stage bij DIT te overwegen. ‘Als je bij DIT binnenkomt, ga je gelijk mee in de snelheid en professionaliteit van het bedrijf. Het tempo van school moet je loslaten. Ik werd gelijk op scherp gezet, dit niveau is de basis voor mijn toekomst.’ Gepubliceerd op 18 november 2020

Nieuws en stageverhalen

Nog even verder lezen? Bekijk hier alle nieuwsberichten en stageverhalen